Life, actually


Een man en een vrouw ontmoeten elkaar na een toneelvoorstelling over de liefde. Ze raken aan de praat, en meteen wordt duidelijk: het klikt tussen deze twee. Het zou een perfecte match kunnen zijn. Ze zijn het echter niet eens over het genre van de romcom. Hij bekijkt alles door een roze bril, zij staat er meer terughoudend tegenover. Hij ziet zichzelf als een romanticus, zij noemt zichzelf de realist. Hoewel ze ook erg om elkaar kunnen lachen, staan ze lijnrecht tegenover elkaar als het op de liefde aankomt. Of toch niet?

Life, actually is een romcom over de romcom. Het is een ode aan en tegelijkertijd een ontmaskering van het genre. Het wordt Romy en Thomas’ eigenzinnige kijk op de romantische komedie en de liefde. De personages ontmoeten elkaar op een geïsoleerde plek, maar kunnen de pijnpunten en actuele vraagstukken uit de ‘echte’ wereld niet blijven negeren. Kan je nog onbeschaamd de romantiek omhelzen als je de grote, ingewikkelde buitenwereld binnenlaat? Kunnen ze desondanks elkaar volmondig de liefde verklaren? En vooral: zullen ze elkaar zoenen in een eindscène in de regen?

Een humorvolle ontmoeting tussen twee mensen die duidelijk wel voor elkaar willen vallen, maar het moeilijk vinden hun idealen opzij te schuiven. Lukt het hen romantiek en realisme te verzoenen?Première 23 september 2023.

Tekst, concept en spel Thomas Claessens en Romy Moons
Zakelijke en productionele ondersteuning Werkplaats Walhalla
Eindregie Daniël ‘t Hoen
Lichtontwerp Scott Robin Jun
Dramaturgie Sanna Elon Vrij
Productie Werkplaats Walhalla / Stichting STEL
Met de steun van Gemeente Rotterdam, Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, deAuteurs
Met dank aan Sanne Vanderbruggen, De Brakke Grond, Sarah Moermenas
Speellijst
21 september 2023
Werkplaats Walhalla, Rotterdam (Try-out)
22 september 2023
Werkplaats Walhalla, Rotterdam (Try-out)
23 september 2023
Werkplaats Walhalla, Rotterdam (Première)
24 september 2023
Werkplaats Walhalla, Rotterdam
29 september 2023
Werkplaats Walhalla, Rotterdam
30 september 2023
Werkplaats Walhalla, Rotterdam
21 oktober 2023

27 oktober 2023
Zaal 3, Den Haag

7 november 2023
Theater Bellevue, Amsterdam
8 november 2023
Theater Bellevue, Amsterdam
16 november 2023
Mimik, Deventer
30 november 2023
1 december 2023


Over de makers


Romy en Thomas leerden elkaar kennen op de Toneelacademie Maastricht. Samen vormen ze STEL, naar hun gelijknamige debuutvoorstelling. Deze was in 2021 te zien op Theater Aan Zee als onderdeel van Jong Werk. STEL schrijft, maakt en speelt voorstellingen waarin het banale gebabbel centraal staat. Als makers geloven zij dat de kern juist in de randzaken verscholen ligt. Hun personages raken daarom vaak de draad kwijt en weiden uit over onbenullige details. Maar in dat ontwijken van de essentie vinden ze elkaar en raken ze af en toe iets aan dat de situatie overstijgt.

Romy Moons is in 2020 afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht en maakte en speelde sindsdien in verschillende samenstellingen, onder andere op Theaterfestival De Parade, en als onderdeel van het talentontwikkelingstraject van De Warme Winkel. Thomas Claessens studeerde in 2019 af van de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht en speelde sindsdien in voorstellingen van o.a. hetpaleis (Antwerpen). Met Hendrik Kegels maakte hij de voorstelling tsjik tsjak wham, die in 2023 te zien was zijn in theaters in België en Nederland. Een herneming is op komst.